Villa Vinden vill bli vardagsrum för Åboseniorer

Stiftelsen Hemmets vindsvåning Villa Vinden slog upp sina nyrenoverade dörrar 18.1.2019, men många år av planering står bakom projektet.

Tanken på att äldreboendet Hemmets vindsvåning borde utnyttjas i större utsträckning har funnits i närmare 30 år, och nu har drömmen om ett allaktivitetscentrum för svenskspråkiga seniorer i Åbo gått i uppfyllelse. Tidigare har man bland annat diskuterat möjligheten att bygga lägenheter på vinden, men i och med att äldrevårdslagen ändrade år 2012 bestämde man sig för att istället satsa på att möta det ökade behovet av dagsverksamhet för åldringar som skulle bo hemma så länge som möjligt.

Planerna fick ytterligare luft under vingarna år 2014 då två studerande från yrkeshögskolan Novia gjorde ett slutarbete kring möjligheterna att utveckla dagsverksamheten för hemmaboende åldringar. Redan i dessa planer användes benämningen Villa Vinden.

Att bygga om hela vinden så att den uppfyller alla dagens krav på tillgänglighet var inget litet projekt, och finansieringen var länge ett frågetecken. Då steg Stiftelsen Eschnerska Frilasarettet och Åbo stad fram. Eschnerska stiftelsen bidrog med en donation på 600 000 euro för att bygga om vinden, samtidigt som Åbo stad förband sig till att hyra en del av lokalerna för en längre tid framåt.  

– Vi hade sedan tidigare ett förtroendefullt samarbete med Eschnerska. Vi har bland annat fått stöd för införskaffningen av en ny, dyr ugn till köket och elektriska sängar som går att höja och sänka, säger Ann-Mari Backman, verkställande direktör för Stiftelsen Hemmet.

Arbetet med att renovera vinden inleddes i februari 2018, och i slutet av året stod vinden färdig. I hjärtat av den nya vinden står kafét som är öppet alla vardagar från klockan 11 till 15 och även serverar lunch. Bidragsgivaren Eschner har fått en soffgrupp i kafét namngiven efter sig, den Eschnerska hörnan, som kommer att få en plakett till minne av donationen.

– Vi hoppas att det här blir ett vardagsrum med låg tröskel att besöka, säger Backman.

Utöver kaféet finns rum för klubbverksamhet, yoga, konstutställningar och möten. Det finns även en elegant festsal där man hoppas kunna ordna konserter, bröllop och minnesstunder. Den nyrenoverade vinden har fått ett varmt mottagande av dem som redan hunnit besöka den.

– Många blir riktigt förvånade över hur omfattande renoveringen har varit och hur fint här har blivit, berättar Backman.